Skip to main content
CA
Club

2022: el millor any de la nostra història

S’acaba l’any del 80è aniversari de l’entitat que, sense cap mena de dubte, pot ser considerat el millor any de la història del club tricolor. El 2022 ha estat un any històric pel Futbol Club Andorra amb l’ascens i el debut al futbol professional. I el més esperançador és que, el millor, sembla que encara està per arribar.

Gener

I això que l’equip no va començar amb gaire bon peu el nou any. La pandèmia encara estava present i l’equip va passar unes vacances de Nadal complicades... I totes les bones sensacions amb les quals s’havia tancat el 2021 van semblar desaparèixer amb l’ensopegada al camp del Madrid Castilla (3-1) i l’empat a casa contra el Costa Brava (0-0). Un miratge: des d’aquell moment, tot va anar cap amunt. El 18 de gener vam celebrar el primer aniversari de l’arribada d’Eder Sarabia i el seu cos tècnic, el capità Rubén Bover va complir 100 partits amb l’elàstica tricolor i l’equip va tancar el mes amb dues victòries, una d’espectacular al camp del Nàstic amb una primera part perfecta (0-3) i un altra per la mínima contra l’Algeciras.

Febrer

Des d'aleshores gairebé tot van ser alegries i, al febrer, el conjunt d’Eder Sarabia va poder assaborir per primera vegada les mels del lideratge. Va ser gràcies a la patida victòria al camp del San Fernando... i a què el filial del Villarreal va haver d’ajornar el seu partit. L’alegria de la primera posició va durar tot just una setmana, però la visita del Villarreal B –coincidint amb el dia de la presentació de la base– va ser el tret de sortida d’una sèrie de partit en els quals l’assistència al Nacional va fer cada vegada més patxoca. I encara abans de tancar el mes de febrer, set casos de positiu van obligar a ajornar el partit contra el Linares.

Març

Aprofitant les ensopegades del Villarreal B i l’Albacete, l’Andorra va tornar a assaltar el lideratge i, en aquesta ocasió, amb els mateixos partits jugats que els seus rivals. Ho va aconseguir després d’una gran victòria al camp del Cornellà (0-3). De nou, la primera posició li va durar pocs dies al conjunt tricolor, però una cosa ja semblava evident: la batalla entre tricolors, filial groguet i manxecs estava servida.

Abril

La trajectòria de tots tres competidors pel campionat de lliga semblava paral·lela en el darrer tram de competició: sobrietat i victòries a casa, ensopegades a domicili. Per això va ser tan important per al conjunt tricolor la victòria al camp del Sanluqueño en un partit vibrant: Iván Gil, amb dos gols en els últims deu minuts, va capgirar un 1-0 en contra i va donar als d’Eder Sarabia tres punts importantíssims.

Abans de tancar el mes d’abril, l’Andorra va assegurar matemàticament la classificació per a la promoció d’ascens, una fita que, amb l’equip lluitant per la primera posició, va passar força desapercebuda però que calia destacar.

Maig

El mes de maig va ser històric per al FC Andorra. I això que va començar amb una patacada dura de pair amb la sorprenent derrota al camp del Betis B, equip ja descendit i que al descans guanyava 3-0. Els tricolors van estar a punt de remuntar, però la derrota final no va afectar l’equip de cara a la setmana següent. Quin dia aquell 8 de maig! Amb un Estadi Nacional ple fins a la bandera, els d’Eder Sarabia van donar un cop d’autoritat guanyant l’Albacete i capgirant el goal average (3-1).

El somni estava a tocar però encara quedava patir. A Alcoi, final d’infart amb un gol de Rubén Enri al 91’, però empat local just després. I la setmana següent, al Nacional, també amb un ambient de luxe, el cop definitiu. Un gol de Carlos Martínez al primer temps contra l'UCAM, unit a l’empat del Villarreal B contra el Linense, va donar a l’Andorra el primer ascens de la història a segona divisió.

Juny

A inicis del mes de juny, l'Andorra i el Racing es van jugar el títol de la primera RFEF i els càntabres en van sortir vencedors amb sobrietat (3-0). Una derrota que no va espatllar una temporada excelsa del conjunt d'Eder Sarabia, que se'n van anar de vacances amb la sensació de la feina ben feta i amb la necessitat de prendre's un descans merescut abans de tornar per encarar una nova temporada històrica i plena d'emocions.

Juliol

Després d'un inici de mercat de fitxatges lent, l'1 de juliol es va confirmar el primer moviment amb la confirmació de la continuitat de Marc Aguado. Seria el començament d'un mercat mogut, amb tretze incorporacions més i la renovació un any més del també cedit Dani Morer. A més, una setmana més tard el primer equip va començar la pretemporada que duria el conjunt tricolor a Múrcia, Girona i Osca. 

Paral·lelament, el 15 de juliol van començar les obres a l'Estadi Nacional, uns treballs que havien de transformar i adequar el camp a les necessitats de LaLiga.

Agost

Els amistosos i els moviments de mercat es van anar succeint, però tothom tenia una datal al cap: el 15 d'agost, dia en què el FC Andorra debutaria al futbol professional. L'escenari acompanyava –el Carlos Tartiere– i el partit tenia reservat un guió brillant: els tricolors es van estrenar a LaLiga amb una victòria in-extremis en el temps afegit gràcies a un gol del jove Pau Casadesús.

Degut als treballs al Nacional, els d'Eder Sarabia van jugar els dos partits següents també a domicili: al Molinón i al Estadio de Gran Canaria. Però més enllà del terreny de joc, l'agost va ser un mes molt mogut: les obres sense pausa al Nacional i un mercat de fitxatges que va tenir el seu colofó amb les tres arribades el darrer dia –Almpanis, Bakis i Bundu–.

Setembre

És difícil aquest 2022 destacar un sol dia de totes les jornades històriques que ha viscut el club enguany, però sense dubte, el primer partit a segona divisió al Principat n'és un d'ells. El 4 de setembre, en un Estadi Nacional renovat i que feia patxoca, l'afició tricolor va poder viure en directe l'emoció de LaLiga amb la visita del Granada. El partit ja era històric de per si, però és que a sobre va acabar amb una gran victòria del conjunt d'Eder Sarabia gràcies a un gol d'Iván Gil al minut 6.

El campionat de lliga ja havia agafat velocitat de creuer i els partits se succeïen un darrere l'altre. Un altre dels cocos, l'Eibar, també va caure al Nacional i l'equip es va instal·lar a la part alta de la classificació.

Octubre

El mes va començar i acabar amb victòria a l'Estadi Nacional: l'1 d'octubre, l'equip va vèncer el Levante en un altre partit vibrant al Principat, mentre que va fer el mateix contra la Ponferradina en un partit resolt gràcies a un hat-trick de Carlos Martínez. Entremig, però, l'equip d'Eder Sarabia es va trobar amb els primers problemes davant equips que es presentaven a jugar contra l'Andorra a veure-les venir i aprofitar la seva oportunitat al contracop. Així, els tricolors van topar contra els murs del Burgos i l'Alavés i van acabar sucumbint 0-1, mentre que aquella setmana l'equip ja s'havia quedat sense marcar al camp del Màlaga, en un duel força desafortunat en la definició final.

Més enllà de l'apartat merament futbolístic, l'octubre també va ser un mes especial per la celebració del 80è aniversari de l'entitat. El club esportiu degà del Principat complia el 15 d'octubre 80 anys d'història amb una salut de ferro, en el seu millor moment esportiu, social i econòmic. Coses dels nous temps, el club també va donar a conèixer la seva presència a eLaLiga, la competició d'esports electrònics gràcies a l'acord amb KOI, companyia dirigida per Ibai Llanos.

Novembre

En una categoria extremadament igualada, l'Andorra sempre s'ha mostrat un conjunt prou regular en aquest inici de competició. I sense deixar de tocar de peus a terra, l'equip s'ha permès mirar sempre cap amunt. Tant és així, que gràcies a una excel·lent ratxa de resultats en aquest mes de novembre, l'Andorra es va trobar a la jornada 17 situat en zona de promoció d'ascens després de la victòria per la mínima al camp de l'Ibiza.

Més enllà de la lliga, el quadre tricolor també va jugar dos partits de copa amb resultat d'allò més positius: classificació per a la segona ronda de la Copa del Rei després de superar el Manacor i bitllet per a la final de la Copa Catalunya gràcies al triomf al camp de l'Olot.

L'altra gran notícia d'aquest novembre va ser la presentació i l'estrena d'un projecte especial: el FC Andorra Genuine era una realitat gràcies a l'acord de col·laboració entre l'entitat tricolor i Special Olympics d'Andorra i l'equip s'estrenaria a mitjans de mes en la primera trobada de LaLiga Genuine disputada a Tarragona.

Desembre

El darrer mes de l'any començava amb la renovació del tècnic Eder Sarabia fins al 2025, si bé el millor any de la història de l'entitat no ha tingut el seu millor final en l'apartat esportiu. Dos punts en quatre partits i l'eliminació a la segona ronda de la copa contra el Levante, uns resultats que no acaben de reflectir els mereixements del conjunt tricolor sobre el terreny de joc. Per començar, perquè en el primer partit del mes contra el Cartagena, els d'Eder Sarabia van gaudir d'infinitats d'ocasions per endur-se el triomf, però van acabar sucumbint per una jugada desafortunada en el temps afegit. I acabant pel partit de copa: l'equip ja va tenir molt mala sort amb el sorteig, però és que a sobre va fer una segona part per, almenys, forçar la pròrroga.

Tot i això, res pot ensombrir un any històric que va començar amb l'equip lluitant per consolidar-se a la zona de promoció d'ascens de primera RFEF i que acaba amb els tricolors havent tancat una primera volta més que notable en la seva estrena en el futbol professional. Amb un club amb 80 anys d'història però que mira el futur amb més optimisme que mai. Perquè el 2022 ha estat genial, però el 2023 serà encara millor.

#SomTricolors