Skip to main content
CA

Història

DES DE 1942

El Futbol Club Andorra va ser fundat el 15 d’octubre de l’any 1942 i va esdevenir el club esportiu degà del Principat. De fet, tan pioner va ser que, quan va ser creat, encara no existia la Federació Andorrana de Futbol –de fet, aquesta no es va crear fins al 1994–.

Per això, els impulsors de l’entitat tricolor van decidir demanar permís tant a la FIFA com a la federació espanyola (RFEF) per poder jugar a Espanya, via l’adscripció a la Federació Catalana de Futbol (FCF). Això s’ha mantingut fins a l’actualitat, fet que el converteix en l’únic club de futbol del Principat que juga competicions estrangeres. 

Des del primer moment, també es va tenir clar que els colors del club havien de ser el blau, el groc i el vermell de la bandera andorrana. Sempre, durant els més de 70 anys d’història, la primera indumentària de l’equip ha lluït amb orgull aquesta ensenya. 

Durant els seus primers anys, exactament fins el 1964, el FC Andorra no va competir en cap competició federada. El curs 1964/65, el conjunt tricolor es va estrenar al grup IV de la segona regional catalana i des d’aleshores fins al 1977, l’equip va competir sempre en categories territorials fins l’històric ascens a Tercera, categoria en la qual va debutar la campanya 1977/78 amb un meritori quart lloc. Va ser un avís que l’equip tricolor era ambiciós i ho va demostrar el curs 1979/80, quan va quedar campió i va aconseguir l’ascens a Segona Divisió B, obrint una època gloriosa per a l’entitat.

ELS ANYS DAURATS

Des de 1980/81 fins a 1997/98, amb un parèntesi d’un sol curs a tercera (1986/87), el conjunt tricolor va disputar 17 campanyes a la competitiva categoria de bronze del futbol espanyol. Van ser els anys daurats al Principat, amb l’arribada d’un munt de futbolistes mítics que han acabat instal·lats al país i fent créixer l’esport nacional.

Durant aquests 17 cursos gairebé consecutius a segona divisió B, l’Andorra no va aconseguir mai fer el salt al futbol professional espanyol tot i que hi va estar a prop algun anys. La temporada que més a prop ho va tenir va ser la 88/89 quan, de la mà de José María Sánchez Iglesias a la banqueta, l’equip va quedar en segona posició del seu grup, només per darrere del Palamós, molt a prop de l’ascens a segona divisió A. 

També durant aquella època, a les retines de molts seguidors encara s’hi mantenen les imatges de la final de la Copa Catalunya de 1994, en la qual l’Andorra es va proclamar campió en superar l’Espanyol a la tanda de penals. Prèviament, a la semifinal, s’havia superat el totpoderós Barça del Dream Team.

Image
Image

UN DESCENS ABRUPTE

A finals dels noranta, els resultats comencen a no acompanyar i, en només dues temporades, es perden dues categories de forma consecutiva –descens a tercera la temporada 1997/98 i a primera catalana la 98/99– . I, de fet, encara podria haver estat pitjor perquè el curs següent s’evita el descens a preferent gràcies a la compensació pels ascensos d’equips catalans a segona divisió B. La redempció arribaria l’any següent quan, gràcies a una victòria al camp de la Pobla de Mafumet (2-3), l’equip tricolor refermava la tercera posició final a primera catalana i aconseguia el retorn a tercera divisió.

Va ser, però, una alegria d’una única temporada. A la següent, l’equip tricolor quedava cuer i tornava a perdre la categoria. Des d’aquell moment, el club va viure moments de gran dificultat que, fins i tot, van estar a punt de fer-lo desaparèixer l’any 2008. Superat aquell mal tràngol, en la segona dècada del segle XXI, l’equip va aconseguir assentar-se a primera catalana, amb opcions diverses temporades d’aconseguir l’ascens, com la 2016-17, amb el desaparegut Emili Vicente a la banqueta.

EL RENAIXEMENT

El desembre del 2018, l’assemblea de socis va acordar la transformació de l’entitat en Societat Anònima amb Objecte Esportiu (SAOE), tràmit permès per la Llei de l’esport. L’objectiu era permetre l’entrada d’inversors privats, liderats pel grup Kosmos, propietat del futbolista Gerard Piqué, i l'empresa Clayton, de capital andorrà. I el nou projecte va tenir un èxit immediat: gràcies a l’arribada de nous reforços liderats pel tècnic Gabri Garcia, els tricolors van protagonitzar una remuntada apoteòsica en mig any i el juny de 2019 es va assolir l’ascens a tercera divisió.

Posteriorment, aquell mateix estiu, es va aprofitar l’opció d’ocupar la vacant deixada pel descens administratiu del Reus retornant a segona B i agilitzant un ascens que seria meteòric els anys següents. I és que després d’un retorn prometedor a la categoria de bronze en un curs interromput per la covid, el segon any el conjunt tricolor va aconseguir un nou ascens, en aquest cas en la recent creada primera RFEF.

A més, aquell mes de maig de 2021, el FC Andorra va disputar la promoció d’ascens a segona: els tricolors van caure en la semifinal contra la Real Sociedad B en un partit dramàtic que es va resoldre a la pròrroga, però tot i la derrota, aquell partit seria la llavor de l’èxit de la temporada següent, la de l’històric ascens a segona divisió en un equip liderat per Eder Sarabia que es va proclamar campió del grup II de primera RFEF.

Image